Étkezési tanácsok hisztamin intoleránsoknak
Az alábbi táblázat tartalmazza a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek
hisztamintartalmát. A hisztamin mennyisége az ételek elkészítésétől függően
sokat változhat. Minél tovább áll, érlelik, pácolják, annál nagyobb
mennyiségben keletkezik benne hisztamin. Amit csak lehet, mindig frissen
fogyasszunk!
A lista forrása: http://www.mastzellaktivierung.info/en/downloads.html#foodlist
Jelölések:
0: Jól tolerálható, a szokásos adag nem okoz tünetet
1: Mérsékelten tolerálható, alkalmi fogyasztása kis mennyiségben általában
tolerálható
2: Nem tolerálható, jelentős tüneteket okozhat a hagyományos adagolás
3: Nagyon rosszul tolerálható, súlyos tüneteket okozhat
H!: romlandó, gyorsan keletkezhet benne sok hisztamin
H: hisztamintartalmú
A: egyéb biogén amin
L: hisztaminliberator (hisztaminfelszabadító)
B: diamon-oxidáz (DAO) vagy más hisztamin lebontó enzim blokkoló
0
|
Kukoricapehely
|
Maláta,
folsav és más adalék mentes!
|
||||
0
|
Zab
|
|||||
0
|
Köles
|
|||||
0
|
Krumpli,
burgonya
|
|||||
0
|
Rizs
|
|||||
0
|
Rizstészta
|
|||||
0
|
Puffasztott
rizs (natúr!)
|
|||||
1
|
Rozs
|
|||||
2
|
A
|
L
|
Búzacsíra
|
|||
0
|
Vadrizs
|
TOJÁS
0
|
tojássárgája
|
|||||
2
|
L
|
tojásfehérje
|
TEJTERMÉKEK
2
|
H
|
A
|
Cheddar
sajt
|
|||
1
|
H
|
A
|
Feta sajt
|
|||
2
|
H
|
A
|
Fontina
sajt
|
|||
2
|
Gouda
sajt, érett
|
|||||
0
|
Gouda
sajt, fiatal
|
|||||
3
|
H
|
A
|
Hosszan
érlelt és kemény sajtok (ementáli)
|
|||
1
|
H
|
A
|
Kefír
|
|||
0
|
Mascarpone
sajt
|
|||||
0
|
Mozzarella
sajt
|
|||||
1
|
H
|
Natúr
joghurt
|
||||
2
|
H
|
A
|
Raclette
sajt
|
|||
0
|
Ricotta
sajt
|
|||||
2
|
H
|
A
|
Roquefort
sajt
|
|||
1
|
H
|
Tej,
laktózmentes
|
Hisztamintartalmúak,
rosszabban tolerálható, mint a normál tej.
|
|||
0
|
Tej,
pasztörizált
|
|||||
0
|
Tej, UHT
|
|||||
1
|
H
|
Tejföl
|
||||
0
|
Tejszín
|
Frissen,
adalékanyagok nélkül
|
||||
0
|
Túró
|
|||||
0
|
Vaj
|
ZÖLDSÉGEK
0
|
Articsóka
|
|||||
2
|
H
|
L
|
Avokádó
|
|||
2
|
Bab
általában
|
|||||
2
|
Borlotti
bab
|
|||||
0
|
Brokkoli
|
|||||
0
|
Cékla
|
|||||
2
|
Chili,
piros, friss
|
|||||
0
|
Cikória
|
|||||
0
|
Cukkini
|
|||||
1
|
Cukorborsó
|
|||||
2
|
H
|
Csalán
|
||||
2
|
Csicseriborsó
|
|||||
0
|
Endívia
|
|||||
0
|
Édeskömény
|
|||||
0
|
Fehér
káposzta
|
|||||
0
|
Fehér
hagyma
|
|||||
1
|
Fokhagyma
|
Főzve, kis
mennyiségben
|
||||
1
|
L
|
Hagyma
minden fajtája, kivéve a fehér hagymát
|
||||
0
|
Jégsaláta
|
|||||
1
|
Karalábé
|
|||||
0
|
Karfiol
|
|||||
1
|
Kelbimbó
|
|||||
0
|
Kínai kel
|
|||||
2
|
Lencse
|
|||||
2
|
Lóbab
(Vicia faba)
|
|||||
0
|
Madársaláta
|
|||||
1
|
Mángold
|
|||||
2
|
H
|
Padlizsán
|
||||
2
|
H
|
L
|
Paradicsom
|
|||
0
|
Paszternák
|
|||||
1
|
Póréhagyma
|
|||||
0
|
Retek
|
|||||
2
|
L
|
Rukkola
|
||||
1
|
Sárgaborsó
|
|||||
0
|
Sárgarépa
|
|||||
3
|
H
|
Savanyú
káposzta
|
||||
0
|
Spárga
|
|||||
2
|
Spenót
|
|||||
2
|
Szója
|
|||||
1
|
L
|
Torma
|
||||
0
|
Tök
különböző fajtái
|
|||||
0
|
Uborka
|
|||||
0
|
Vörös
káposzta
|
|||||
0
|
Zeller
|
|||||
1
|
Zöldbab
|
|||||
1
|
Zöldborsó
|
FŰSZERNÖVÉNYEK
0
|
Bazsalikom
|
|||||
0
|
Borsikafű
|
|||||
0
|
Borsmenta
|
|||||
1
|
Kapor
|
|||||
2
|
Lóhere
fajták
|
|||||
1
|
L
|
Medvehagyma
|
||||
0
|
Oregánó
|
|||||
0
|
Petrezselyem
|
|||||
0
|
Rozmaring
|
|||||
1
|
Snidling
(metélőhagyma)
|
|||||
0
|
Zsálya
|
GYÜMÖLCSÖK
0
|
Áfonya
|
|||||
0
|
Alma
|
|||||
2
|
A
|
L
|
Ananász
|
|||
2
|
A
|
Banán
|
||||
2
|
A
|
L
|
Citrom
|
|||
2
|
A
|
L
|
Citrusfélék
|
|||
0
|
Cseresznye
|
|||||
0
|
Csillaggyümölcs
(Karambola)
|
|||||
1
|
L
|
Csipkebogyó
|
||||
0
|
Datolya,
szárított
|
|||||
0
|
Dinnye
(kivéve a görögdinnye)
|
|||||
0
|
Egres
|
|||||
2
|
A
|
L
|
Eper
|
|||
0
|
Fekete
bodza
|
|||||
0
|
Fekete
ribizli
|
|||||
1
|
Füge,
friss vagy aszalt
|
|||||
0
|
Goji bogyó
|
|||||
1
|
Görögdinnye
|
|||||
0
|
Gránátalma
|
|||||
2
|
A
|
L
|
Grapefruit
|
|||
2
|
Guáva
|
|||||
0
|
Homoktövis
|
|||||
0
|
Kajszibarack
|
|||||
2
|
A
|
L
|
Kakaó,
kakaópor
|
|||
0
|
Kakaóvaj
|
|||||
0
|
Kaki,
datolyaszilva
|
|||||
2
|
L
|
Kivi
|
||||
0
|
Kókusz,
Kókuszreszelék, Kókusztej
|
|||||
1
|
A
|
Körte
|
||||
0
|
Licsi
|
|||||
2
|
A
|
L
|
Lime
(zöldcitrom)
|
|||
2
|
Málna
|
|||||
2
|
Mandarin
|
|||||
1
|
Mangó
|
|||||
0
|
Mazsola
(kénmentes!)
|
Tartósítószer
nélkül!
|
||||
0
|
Meggy
|
|||||
3
|
A
|
L
|
Narancs
|
|||
0
|
Nektarin
|
|||||
0
|
Őszibarack
|
|||||
2
|
A
|
L
|
Papaya
|
|||
0
|
Piros
ribizli
|
|||||
0
|
Pitaja
(sárkánygyümölcs, kaktuszgyüm.)
|
|||||
1
|
Rebarbara
|
|||||
0
|
Szeder
|
|||||
1
|
L
|
Szilvafélék
|
||||
1
|
Szilva
(Prunus domestica subsp. domestica)
|
|||||
0
|
Szőlő
|
|||||
0
|
Tőzegáfonya
|
MAGVAK
0
|
Chia mag
|
|||||
3
|
A
|
L
|
Dió
|
|||
1
|
Fenyőmag
|
|||||
0
|
Földi
mandula (Cyperus esculentus)
|
|||||
2
|
Földimogyoró
|
|||||
1
|
A
|
L
|
Kesudió
|
|||
1
|
Mandula
|
|||||
1
|
Mák
|
|||||
0
|
Makadámdió
|
|||||
1
|
L
|
Mogyoró
|
||||
2
|
L
|
Napraforgómag
|
||||
0
|
Paradió
|
|||||
0
|
Pisztácia
|
|||||
1
|
Szezámmag
|
|||||
0
|
Tökmag
|
FŰSZEREK
0
|
Kurkuma
|
|||||
2
|
Curry
|
|||||
3
|
H
|
Ecet:
Balzsamecet
|
||||
1
|
H
|
Ecet:
Almaecet
|
||||
3
|
H
|
Ecet:
Vörösborecet
|
||||
3
|
H
|
Ecet:
Fehérborecet
|
||||
0
|
Szegfűszeg
|
|||||
1
|
Gyömbér
|
|||||
0
|
Koriander
|
|||||
2
|
L
|
Római
kömény (Cuminum cyminum)
|
||||
0
|
Fűszerkömény
(Carum carvi)
|
|||||
1
|
Mák
|
|||||
1
|
Szerecsendió
|
|||||
0
|
Paprikapor,
enyhe
|
|||||
2
|
Paprikapor,
csípős
|
|||||
2
|
Bors,
fekete
|
|||||
2
|
Bors,
fehér
|
|||||
0
|
Kerti
kakukkfű (Thymus vulgaris)
|
|||||
0
|
Feketekömény
(Nigella sativa)
|
|||||
2
|
L
|
Mustár,
mustármag
|
||||
3
|
Szójaszósz
|
|||||
1
|
Vanília,
vaníliacukor
|
|||||
0
|
Fahéj
|
OLAJOK
1
|
Napraforgóolaj
|
|||||
0
|
Kókuszolaj
|
|||||
0
|
Olívaolaj
|
|||||
0
|
Pálmaolaj
|
TEÁK
1
|
B
|
Zöld tea
|
||||
0
|
Kamillatea
|
|||||
0
|
Hársfa-virág
tea
|
|||||
1
|
B
|
Mate tea
|
||||
0
|
Borsmenta
tea
|
|||||
0
|
Rooibos
tea
|
|||||
2
|
H
|
B
|
Fekete tea
|
|||
1
|
H
|
Csalán tea
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése