2016. december 2., péntek

Étkezési tanácsok

Étkezési tanácsok hisztamin intoleránsoknak
Az alábbi táblázat tartalmazza a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek hisztamintartalmát. A hisztamin mennyisége az ételek elkészítésétől függően sokat változhat. Minél tovább áll, érlelik, pácolják, annál nagyobb mennyiségben keletkezik benne hisztamin. Amit csak lehet, mindig frissen fogyasszunk! 


Jelölések:
0: Jól tolerálható, a szokásos adag nem okoz tünetet
1: Mérsékelten tolerálható, alkalmi fogyasztása kis mennyiségben általában tolerálható
2: Nem tolerálható, jelentős tüneteket okozhat a hagyományos adagolás
3: Nagyon rosszul tolerálható, súlyos tüneteket okozhat

H!: romlandó, gyorsan keletkezhet benne sok hisztamin
H: hisztamintartalmú
A: egyéb biogén amin
L: hisztaminliberator (hisztaminfelszabadító)

B: diamon-oxidáz (DAO) vagy más hisztamin lebontó enzim blokkoló

0
Kukoricapehely
Maláta, folsav és más adalék mentes!
0
Zab
0
Köles
0
Krumpli, burgonya
0
Rizs
0
Rizstészta
0
Puffasztott rizs (natúr!)
1
Rozs
2
A
L
Búzacsíra
0
Vadrizs

TOJÁS
0
tojássárgája
2
L
tojásfehérje

TEJTERMÉKEK
2
H
A
Cheddar sajt
1
H
A
Feta sajt
2
H
A
Fontina sajt
2
Gouda sajt, érett
0
Gouda sajt, fiatal
3
H
A
Hosszan érlelt és kemény sajtok (ementáli)
1
H
A
Kefír
0
Mascarpone sajt
0
Mozzarella sajt
1
H
Natúr joghurt
2
H
A
Raclette sajt
0
Ricotta sajt
2
H
A
Roquefort sajt
1
H
Tej, laktózmentes
Hisztamintartalmúak, rosszabban tolerálható, mint a normál tej.
0
Tej, pasztörizált
0
Tej, UHT
1
H
Tejföl
0
Tejszín
Frissen, adalékanyagok nélkül
0
Túró
0
Vaj

ZÖLDSÉGEK
0
Articsóka
2
H
L
Avokádó
2
Bab általában
2
Borlotti bab
0
Brokkoli
0
Cékla
2
Chili, piros, friss
0
Cikória
0
Cukkini
1
Cukorborsó
2
H
Csalán
2
Csicseriborsó
0
Endívia
0
Édeskömény
0
Fehér káposzta
0
Fehér hagyma
1
Fokhagyma
Főzve, kis mennyiségben
1
L
Hagyma minden fajtája, kivéve a fehér hagymát
0
Jégsaláta
1
Karalábé
0
Karfiol
1
Kelbimbó
0
Kínai kel
2
Lencse
2
Lóbab (Vicia faba)
0
Madársaláta
1
Mángold
2
H
Padlizsán
2
H
L
Paradicsom
0
Paszternák
1
Póréhagyma
0
Retek
2
L
Rukkola
1
Sárgaborsó
0
Sárgarépa
3
H
Savanyú káposzta
0
Spárga
2
Spenót
2
Szója
1
L
Torma
0
Tök különböző fajtái
0
Uborka
0
Vörös káposzta
0
Zeller
1
Zöldbab
1
Zöldborsó


FŰSZERNÖVÉNYEK
0
Bazsalikom
0
Borsikafű
0
Borsmenta
1
Kapor
2
Lóhere fajták
1
L
Medvehagyma
0
Oregánó
0
Petrezselyem
0
Rozmaring
1
Snidling (metélőhagyma)
0
Zsálya

GYÜMÖLCSÖK
0
Áfonya
0
Alma
2
A
L
Ananász
2
A
Banán
2
A
L
Citrom
2
A
L
Citrusfélék
0
Cseresznye
0
Csillaggyümölcs (Karambola)
1
L
Csipkebogyó
0
Datolya, szárított
0
Dinnye (kivéve a görögdinnye)
0
Egres
2
A
L
Eper
0
Fekete bodza
0
Fekete ribizli
1
Füge, friss vagy aszalt
0
Goji bogyó
1
Görögdinnye
0
Gránátalma
2
A
L
Grapefruit
2
Guáva
0
Homoktövis
0
Kajszibarack
2
A
L
Kakaó, kakaópor
0
Kakaóvaj
0
Kaki, datolyaszilva
2
L
Kivi
0
Kókusz, Kókuszreszelék, Kókusztej
1
A
Körte
0
Licsi
2
A
L
Lime (zöldcitrom)
2
Málna
2
Mandarin
1
Mangó
0
Mazsola (kénmentes!)
Tartósítószer nélkül!
0
Meggy
3
A
L
Narancs
0
Nektarin
0
Őszibarack
2
A
L
Papaya
0
Piros ribizli
0
Pitaja (sárkánygyümölcs, kaktuszgyüm.)
1
Rebarbara
0
Szeder
1
L
Szilvafélék
1
Szilva (Prunus domestica subsp. domestica)
0
Szőlő
0
Tőzegáfonya

MAGVAK
0
Chia mag
3
A
L
Dió
1
Fenyőmag
0
Földi mandula (Cyperus esculentus)
2
Földimogyoró
1
A
L
Kesudió
1
Mandula
1
Mák
0
Makadámdió
1
L
Mogyoró
2
L
Napraforgómag
0
Paradió
0
Pisztácia
1
Szezámmag
0
Tökmag

FŰSZEREK
0
Kurkuma
2
Curry
3
H
Ecet: Balzsamecet
1
H
Ecet: Almaecet
3
H
Ecet: Vörösborecet
3
H
Ecet: Fehérborecet
0
Szegfűszeg
1
Gyömbér
0
Koriander
2
L
Római kömény (Cuminum cyminum)
0
Fűszerkömény (Carum carvi)
1
Mák
1
Szerecsendió
0
Paprikapor, enyhe
2
Paprikapor, csípős
2
Bors, fekete
2
Bors, fehér
0
Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)
0
Feketekömény (Nigella sativa)
2
L
Mustár, mustármag
3
Szójaszósz
1
Vanília, vaníliacukor
0
Fahéj

OLAJOK
1
Napraforgóolaj
0
Kókuszolaj
0
Olívaolaj
0
Pálmaolaj

TEÁK
1
B
Zöld tea
0
Kamillatea
0
Hársfa-virág tea
1
B
Mate tea
0
Borsmenta tea
0
Rooibos tea
2
H
B
Fekete tea
1
H
Csalán tea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése